Nyelv:   EN   eng   FR   fran   IT   it   HU   hun

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A mérleg két oldala: fosszilis vagy megújuló?

Korunkban a tudomány és technika fejlődésével egyre több az energia fogyasztás. A háztartási gépek, híradástechnikai berendezések, szórakoztató elektronikai cikkek, lakások hűtése-fűtése, a közlekedés, mind-mind energiát igényel. Eddig az energia jelentős részét a fosszilis energiaforrások: kőolaj, földgáz, kőszén szolgáltatták. A világ energiatermelése olyan méreteket öltött, amelyek globális környezeti problémákat okoznak.

A fosszilis anyagok égetése során nagy mennyiségű szén-dioxid és más mérgező gázok kerülnek a levegőbe. Üvegházhatást idéznek elő, hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Olvad a sarki jég. Emelkedik az óceánok vízszintje, csökken a szárazföld területe. A levegőbe jutó kén-dioxid savas esőt idéz elő. A korom és más vegyületek nagymértékben szennyezik a levegőt. Szmogot okoznak. Másrészt a kőolaj, földgáz és szénlelőhelyek kiapadóban vannak.

Meg kell említenünk még a nukleáris energiát. Az atomenergia ma jelentős energiaforrás, a világ harminc országában alkalmazzák. Alapvetően környezetbarát, de nem szabad megfeledkeznünk az üzemzavarokról és az atomerőmű balesetekről, melyek jelentős környezeti károkat okoznak. (Lásd Csernobil.) További problémát jelentenek az atomtemetők, melyekbe az elhasználódott, de még sugárzó fűtőelemeket kell elraktározni.

Ezek a globális problémák csak úgy előzhetők meg, ha más, kevésbé környezetszennyező energiaforrásokat keresünk. Ilyenek a víz-, szél-, nap-, geotermikus- és bioenergia. Ezek a források szinte korlátlanul rendelkezésre állnak. Természetesen ezeknek is van hátrányuk.
A vízenergiát feldolgozó erőműveket csak megfelelő paraméterekkel rendelkező folyókra telepíthetjük.

Bizonyára senki sem szeretné, ha lakóhelye mellett több ezer szélturbina forogna, ezért a szélturbinák általában a lakosságtól távoli sík területekre épülnek, és onnan az energiát szállítani kell. Ez megnöveli az energia előállítás költségeit. A geotermikus energia kinyerése ma még gyerekcipőben jár.

Az egyre nagyobb mennyiségű napenergia felhasználásához nagy kollektor felületekre van szükség. Nem túl szép látvány egy napkollektor rengeteg egy város közepén, vagy közelében. Nincs még kutatási eredmény arról sem, hogy az elhasznált kollektorok milyen környezetkárosító hatást idéznek elő.

 

logo_com

kallaylogo

logo_it